Kontorgymnastik – strækøvelser til arbejdspladsen

Døjer du med ryg- eller nakkesmerter? For de af os, der bruger det meste af arbejdsdagen foran en computer, er der stor risiko for at få smerter i kroppen som følge af lave muskelspændinger over længere tid. For at bekæmpe og forebygge muskelsmerter kan du derfor gøre dig selv en stor tjeneste ved at lave lidt forskellig kontorgymnastik – både på jobbet og derhjemme.

Hvad er meningen med kontorgymnastik?

Rigtig mange har problemer med smerter i ryggen, lænden, skuldrene og nakken på grund af kontorarbejdets udfordringer. Menneskets krop er skabt til bevægelse, og uden tilstrækkelig motion begynder vi at miste muskelmasse og udskifte det med fedtvæv. Det er med andre ord dårligt for kroppens fysiske tilstand, og derfor bliver den også mere modtagelig over for smerter.

Én ting er at indrette din arbejdsplads med fokus på at opnå en ergonomisk arbejdsstilling. En anden og lige så vigtig ting er bevægelse – både i din fritid eller i form af små, hurtige kontorøvelser for at kompensere for de mange stillesiddende timer foran computeren.

Effektiv kontorgymnastik til de små pauser

Alt afhængig af hvor i kroppen, du føler dig træt eller har ondt, findes der masser af gode kontorøvelser til forskellige behov. I det følgende har vi lavet en liste med beskrivelser af øvelser inddelt i hver deres kategori. Find dem, der giver mening for dig og din krop, og prøv at indføre dem som en fast rutine for at tilføre mere bevægelse i hverdagen.

Øvelser til ryggen

  • Sid på en stol med ret ryg og fødderne på gulvet. Kryds herefter dine arme og roter fra side til side.
  • Sid på en stol med ret ryg og fødderne på gulvet. Placér højre hånd over venstre knæ og se dig over venstre skulder. Træk vejret og gentag øvelsen på højre side.
  • Stå bag ved en stol og hold den ene arm på stolens ryg. Ræk herefter den anden arm op og fremad og løft det modsatte ben bagud.

Øvelser til skuldrene

  • Lav store rulninger med skuldrene, hvor du så at sige får skuldrene helt op om ørene, presser dem langt bagud og derefter helt ned og så fremad og op igen. Øvelsen udføres i begge retninger.
  • Støt dig til dit skrivebord og stræk dig op på tåspidserne. Sænk kroppen igen efter 30 sekunder og udfør øvelsen igen.

 


Øvelse til nakken

  • Bevæg dit hoved i forskellige retninger – kig dig over skuldrene, tag hagen ned til brystet, kig op i loftet og tag øret ned til siden.

Øvelser til armene

  • Stræk dine arme så langt bagud som muligt med håndfladerne vendt fremad. Stræk fingrene bagud og mærk, hvordan det strækker helt fra fingrene til brystkassen.
  • Stå med ryggen til dit skrivebord. Placér hænderne på bordet med fingrene ud over bordkanten og sænk derefter kroppen, indtil albuerne laver en vinkel på 90 grader.
  • Sid på en stol og stræk armene ud til begge sider med skulderbladene samlet. Vend først håndfladerne nedad og bevæg armene i cirkler i den fremadrettede retning. Bagefter vendes håndfladerne opad, og armene bevæges i cirkler i den modsatte retning.