Typiske gener og løsninger:


Støj på arbejdspladsen kan være generende, sænke produktivitetsniveauet og i nogle tilfælde være medårsag til stress og koncentrationsbesvær. Vi ser flere og flere storrumskontorer, og det er jo rigtig godt for vidensdeling. Der er dog rigtig mange, som har svært ved at koncentrere sig, og det går direkte ud over arbejdsglæden.Problemerne er som regel at:

 • Der er meget privat snak på kontoret. Undersøgelser har vist, at det er private samtaler, der forstyrrer allermest. Når samtaler er arbejdsrelaterede, hører kolleger det ikke, men når det er privat, så er det svært at undgå at ”følge med” i samtalen.
 • Der er forskel på folk. Sælgere befinder sig godt med aktivitet, hvorimod en person i bogholderiet har brug for ro og fordybelse. De to typer af kolleger sidder ofte i samme rum.
 • Der bliver talt hen over lokalet om enten arbejde eller weekendens oplevelser. Det gør, at alle pludselig bliver inddraget, og det hjælper absolut ikke på koncentrationsbesværet.
 • Vægge og lofter kan være i materialer og udformning, så støj vandrer, eller der skabes genklang. Det kan give træthed i hovedet… lidt ligesom når man har været længe i en svømmehal.


Løsninger:

 • Tag en rundbordssnak i afdelingen. Få italesat, hvordan støjniveauet opfattes af de forskellige kolleger. Måske vil man opleve, at dem, der normalt ikke sidder og brokker sig, fortæller, at de rent faktisk er meget plaget af støjen. Dette møde er vigtigt, hvor alle bliver hørt.

 • Lav et regelsæt i firmaet, som alle er enige i. Eksempelvis at alle private samtaler udføres i mødelokalet eller udenfor lokalet. Desuden at man stiller sig over til en kollega, når man vil sige noget, i stedet for at råbe det igennem lokalet. Lav også regler om, at man ikke går rundt blandt andre med headset på og taler.

  Skriv det hele op og hæng det op i mødelokalet, og foretag løbende opfølgninger, så man sikrer at alle følger spillereglerne.

 • Hvis muligt, så placér de personer, der har ekstra brug for ro i en ende af lokalet, og de mere ”støjende” i den anden ende.

 • Sidst, men ikke mindst kan man overveje forskellige akustikløsninger. Det kan være noget, som man hænger på væggene, stiller mellem bordene eller som gulvstandere, der skærmer af og dæmper dårlig akustik og støj.

  Der findes også headset / hovedtelefoner til begge ører, hvor alt udenomsstøj filtreres fra. Lidt ligesom dem, som du ser hos mange passagerer på fly.

 

Øverst på denne side er der en film øverst med for flere gode tips.Hvis du ønsker personlig rådgivning, så ring endelig til os på 56 65 01 45.