Arbejdsstillinger


Typiske gener og løsninger:

Mange bruger computeren mange timer hver dag. Både på arbejdet, men også privat.

Ofte opdager vi ikke at vi overbelaster musklerne, før vi har ondt. Når vi taster og arbejder på en computer, har vi hele tiden en lav spænding i musklerne, og lægger netop ikke mærke til at de bruges før de er blevet trætte. Hvilket er for sent.

Forskning viser, at risikoen for at få smerter i kroppen øges, når man arbejder foran computeren i mere end 25 timer om ugen.

Desuden er det bevist at fysisk aktivitet og variation i arbejdsstillinger er vejen frem til både forebyggelse og behandling af smerter. 


Problemerne er som regel at:


 • Du sidder ikke i en ergonomisk arbejdsstilling, fordi din arbejdsplads ikke er indstillet rigtigt til dig. 

   

 • Du falder sammen på stolen i løbet af dagen. Din hage skydes frem, og du runder i ryggen. Når du skyder hagen/hovedet frem, overbelaster du dine muskler – som vil føre til smerter. 

   

 • Du sidder i samme fastlåste position og arbejder hele dagen. Når du gør det, bliver musklerne trætte, fordi du hele tiden bruger de samme muskelgrupper. Samtidig blokerer du delvist for blodtilførslen. 

   

 • Du bevæger dig ikke nok i løbet af dagen.


Løsninger:


 • Tjek hvordan du sidder når du arbejder. Det er vigtigt du sidder i en ergonomisk arbejdsstilling, så du ikke får smerter. Du skal sidde godt og afslappet. Både når du står og sidder, er det vigtigt at ryggen er rettet op i en ”S”-form. Armene skal cirka have en 90 graders vinkel. Og hagen skal skubbes ind. 

   

   

 • Variér din arbejdsstilling. Som de kloge siger: ”Den bedste stilling er den næste” – og det er også helt rigtigt. Brug dit hæve-/sænkebord, og skift mellem at stå op og sidde ned. Bliver du hurtig træt af at stå op, så brug eventuelt en aflastningsmåtte eller et balancebræt. Så bliver det lidt sjovere, og samtidig forbrænder du flere kalorier.


   

 • Brug en ergonomisk mus eller en centreret mus – f.eks. RollerMouse eller Mousetrapper. Med en ergonomisk mus undgår du at skulle lade hånden og fingrene svæve over musen. Håndleddet hviler roligt på musen og risikoen for smerter reduceres. 


   

 • Sørg for altid at have de papirer du skal bruge, liggende foran dig. Så slipper du for at bevæge hovedet til siden hele tiden, og undgår derved risiko for smerter. 

   

   

 • Sørg for at du har den rigtige belysning på din arbejdsplads. Anskaf dig eventuelt en bordlampe. Dårlige lysforhold kan medføre upraktiske arbejdsstillinger, træthed og hovedpiner. Placer lampen i den modsatte side af den hånd du skriver med, så du ikke skygger for dig selv. 


   

 • Hold gerne pause mindst en gang i timen. F.eks. hvis du skal hente dokumenter fra printeren. Hold også mange mikropauser - stræk lidt ud på stolen en gang hvert kvarter. 


   

 • Lav øvelser. En træningselastik kan være en god løsning, og så er den let at tage med sig overalt - også på dit arbejde. Få f.eks. de andre på arbejdet med på at lave nogle elastikøvelser. Måske inden eller efter frokost.