Scheuermann


Hvad er Scheuermann?
Scheuermann betegner forandringer i rygsøjlen – typisk i den øvre del af lænden eller i brystryggen. Tilstanden skyldes, at ryghvirvlerne er kileformede.

Diagnosen stilles med sikkerhed ud fra røntgenoptagelser, idet definitionen på Scheuermann er: “mindst 3 på hinanden følgende anteriort kileformede ryghvirvler, samt uregelmæssige endeplader”.

Scheuermann fører oftest til øget krumning fremad i brystryggen. Desuden kan man se affladning af lændekurvaturen. 


Hvem rammer sygdommen?
Scheuermann opleves typisk af drenge / yngre mænd i sidste halvdel af teenageårene.

Symptomerne er typisk ømhed og stivhed i ryggen og eller lænden. Der kan opleves periodevise smerter og træthedsfornemmelse ofte i forbindelse med sport eller fysisk aktivitet.

Generne som følge af Scheuermann aftager oftest efter teenageårene. Dog kan de strukturelle forandringer hos nogle give periodevise ryggener.


Hvordan opstår Scheuermann?
Tilstanden skyldes såkaldt “aseptisk nekrose” i ryghvirvlernes endeplader. Man ved ikke, hvorfor dette opstår. Dog mener man, at årsagen er multifaktoriel – dvs. skyldes et samspil af forskellige faktorer. Scheuermann har en arvelig komponent.


Hvordan helbredes den?
Det er ikke muligt at fjerne en Scheuermann, idet man ikke kan ændre på ryghvirvlernes kileform. Ved meget udtalte rygsmerter tidligt i puberteten anvendes i nogle tilfælde et specielt rygkorset.

Den primære behandling er dog symptomlindrende. Kiropraktoren kan ved manipulationsbehandling bidrage til at opretholde bevægeligheden i rygsøjlen, hvilket i langt de fleste tilfælde afhjælper smerter og ømhed.

Herudover kan kiropraktoren anvise specifikke rygøvelser, der også bidrager til at opretholde fri bevægelighed i rygsøjlen.


Hvilken behandlingsforløb indgår den ramte som regel?
Teenagere kan have gavn af at undgå visse aktiviteter – for eksempel tunge løft, da det kan give smerter i ryggen.

For såvel teenagere som voksne gælder det dog om at holde ryg og lænd i god form – dvs. have god bevægelighed og styrke i muskulaturen.

Derfor er træning og mobilitetsøvelser en god idé. En kiropraktor vil kunne informere om korrekt træning og relevante øvelser.