Ryg- og lændesmerter
Fysioterapeuten anbefaler disse øvelser til dig!
Klik på linket og download de øvelser Anders anbefaler. Der er både billeder og film, som du kan gå i gang med!
Typiske gener og løsninger:
Over 50% af alle kontoransatte oplever på et tidspunkt ryg- og lændesmerter. Vi oplever, at det ofte skyldes for meget stillesiddende arbejde, og at man ikke for bevæget sig i løbet af dagen.
Desuden ser vi også, at mange sidder ”forkert” på stolen og derved belaster ryggen unødigt. Det er rigtig svært helt at undgå smerter i ryg og lænd, da vi som udgangspunkt er skabt til bevægelse og ikke til at sidde ned.
Problemet er som regel at:
-
Du falder sammen på stolen i løbet af dagen.
Din hage skydes frem, og du runder i ryggen (skildpaddeposition). Det er en stor belastning for dine nakkemuskler når hagen/hovedet skydes frem. Dit hoved vejer 8-10 kilo, så trykket på nakken bliver voldsomt forøget. -
Hæve- / sænkebordet bliver ikke brugt (statistikker viser, at kun 20% bruger det).
-
Vi er ikke stærke nok i vores core-muskler (mave og ryg), så vi har en tendens til at falde sammen.
-
Vi kender ikke den stol, som vi sidder i, da den ofte bare er overtaget fra en anden.
Løsninger:
-
Sørg for, at dit bord er indstillet i en højde, så du har cirka 90 graders vinkel i dit albueled.
-
Sid højt på din stol (hvis du har et bord, der kan følge med op) – så rettes ryggen op i en ”S”-form, og din hage skubbes ind.
-
Brug dit hæve sænkebord – gerne hver time. Det er ikke nødvendigvis godt at stå op i for eksempel 2 timer i træk, da det kan belaste din krop på en anden måde (mange skyder hoften til siden og hænger, allerede efter bare 20 minutter). Variation er nøgleordet. Så det er bedre at skifte ofte mellem at sidde og stå.
-
Træn din core-muskler – enten hjemme på stuegulvet eller via en aktiv træningsstol på kontoret.
-
Brug tiden på at lære din stol at kende. Ofte sidder der en manual under dit sæde, og ellers må du øve dig på de forskellige håndtag, så du kan indstille den præcis til dig. Er stolen udstyret med vippefunktion, så brug den jævnligt, så du hele tiden ændrer din siddestilling.
-
Rejs dig op mindst en gang hver halve time og lav nogle øvelser. Sving armene eller brug en elastik til noget let træning. Det kan være med til at reducere ryg- og lændesmerter.
Øverst på denne side er der et link til gode øvelser anbefalet af fysioterapeuten. Du er velkommen til at printe pdf'en ud.
Hvis du glemmer at lave øvelser, kan du eventuelt få hjælp fra en fast pop-up reminder, som du indstiller i Outlook.
Du finder også en film øverst med for flere gode tips.
Hvis du ønsker personlig rådgivning, så ring endelig til os på 56 65 01 45.