Forslag til en god og stabil kostsammensætning
Spis rigeligt med proteiner, så din krop får det den skal bruge for at opbygge en
god muskelmasse.
Mange træner på livet løs (4-5 gange ugentligt), men taber sig ikke.
Hvis det er tilfældet, er det sikkert kosten den er gal med. Forsøg at få en rytme
som denne:
- Spis godt om morgenen og gerne groft (eks. havregryn eller groft brød). Det giver din indre motor noget at arbejde med til langt op af formiddagen (ristet toastbrød eller et rundstykke med smør og marmelade, er brændt af på ingen tid, og så føler du hurtigt sult igen.
- Ved cirka 10-tiden spiser du et mellemmåltid der består af et halvt stykke rugbrød, en grovkiks eller et stykke frugt. Det holder dit blodsukker stabilt og sørger for, at du ikke overspiser, når du kommer til frokosten. Det er samtidig med til at holde din forbrænding oppe.
- Spis sundt, fedtfattigt og groft til frokost. Spis, til du ikke er sulten mere, men ikke til du er mæt! Forskellen på de 20 % fra ”du er ikke sulten mere” og til ”du er mæt” er meget afgørende for et godt kalorieregnskab.
- Spis et mellemmåltid ved 15-tiden efter samme princip som dit formiddagsmåltid.
- Spis sundt til aften og gerne portionsanrettet (det er svært ikke at tage den ekstra ligegyldige portion nummer 2 af spaghetti kødsovs, når gryden står lige foran dig på bordet).
- Fyld tallerkenen med ¼ kulhydrat, ¼ protein og ½ grønt (som også kan give masser af protein eks. bønner m.m.).
- Om aftenen kan du eventuelt tage et mellemmåltid igen i form af lidt frugt, græsk yoghurt, knækbrød eller lignende.
Følger du ovenstående rytme, holder du forbrændingen stabil igennem hele dagen,
og du undgår, at du går ”sukkerkold” og kaster for meget mad ind i kroppen, når tiden
kommer til hovedmåltiderne.
Det er samtidig vigtigt, at du opretholder en god væskebalance hele dagen (din urin
skal være gennemsigtig. Er den mørkegul, er væskebalancen ikke i orden.
Nogle gange tror vi, at vi er ved at gå ”sukkerkold”, og så kaster vi chokolade indenbords.
Det viser sig ofte at være kroppen, der spiller os et puds, da den ikke kan skelne, om det
er væske eller sukker, som den mangler.
Kroppen skriger bare på et eller andet, og det tror vi er sukker, mens det for det meste
bare er væskebalancen, der ikke er i orden.
I alle måltider kan du tænke protein med i forløbet.
Der meget protein i kød, æg, bønner, mælkeprodukter, så sæt det som en fast del af
menuen i stedet for alt for mange kulhydrater (ris, pasta og brød).