Typiske gener og løsninger:

Hvis man er 40 år, så har man brug for dobbelt så meget lys som en på tyve år. Derfor kan det være individuelt, om man synes, at der er belysning nok, men det vi ofte oplever er at man på kontorerne har lysstofrør eller direkte skarpt lys der skaber blænding i skærmene.



Problemerne er som regel at:


  • Du mangler lys på sit bord, når du har brug for at se på papirer, skrive mv. Dette giver trætte øjne og i nogle tilfælde hovedpine.

  • Lyset fra loftet skaber genskin i skærmen eller ubehagsblænding.

  • Arbejdspladsen er placeret, så lys fra vinduer skaber genskin i skærmen. For at imødekomme dette flytter du hoved / nakke, og så sidder du skævt og forkert = spændinger i nakke og ryg.

  • Hvis du bruger bordlampe, så er den placeret forkert, så du hele tiden skygger, når du sidder og skriver (dette sker hvis lyset kastes ind fra eksempelvis højre, og du er højrehåndet).


 

Løsninger:

  • Hvis der ikke er lys nok på din arbejdsplads, så kan du med fordel anskaffe dig en bordlampe eller alternativt få mere rumbelysning.

  • Prøv at sætte hånden op for øjnene, som om du har kasket på. Hvis du synes, at det er langt mere afslappende med ”kasketten på”, så er loftlyset generende. Sørg for, at loftslamper kaster lyset op i loftet i stedet for direkte hen på dig. Du kan også med held vinkle din skærm så genskin minimeres.

  • Placer din arbejdsplads, så skærmen står parallelt med vinduet. På den måde undgår du sollys ind på din skærm. Du kan eventuelt også justere lysstyrken på din skærm, så ikke du føler dig blændet og omvendt skrue lyset op, så du ikke føler, at du skal ”knibe øjnene” sammen for at se ordentligt. Kniber du øjenene sammen kan det resultere i spændingshovedpine.

  • Placer din bordlampe således, at lampen kaster lyset ind fra den side, der er modsat den hånd, som du skriver med (dette kan du kun gøre med asymmetrisk lys – en symmetrisk lampe kaster lyset lige ned på bordet i stedet for jævnt fordelt).

 

Hvor meget lys skal der være på et kontor?

For at arbejde kan udføres forsvarligt, fastsætter Arbejdstilsynet lovkravene til belysning på arbejdspladser såsom kontorer. Belysningsstyrken måles i lux, og angiver hvor meget lys, der falder på en given overflade pr. kvadratmeter. Ifølge Arbejdstilsynet skal et belysning på et kontor have en intensitet på 500 lux. Det er også vigtigt at tage hensyn til naturligt lys, som kan øge sundhed og trivsel og være en kilde til belysning. Store vinduer med et godt lysindfald er ideelle, dog skal der være mulighed for at justere den naturlige belysning med persienner eller gardiner. 

 

Øverst på denne side finder du også en film med flere gode tips.



Hvis du ønsker personlig rådgivning, så ring endelig til os på 56 65 01 45.